Saker att köpa för nya kattägare

Att bli kattägare för första gången är något väldigt spännande. Men det kommer även med en mängd ansvar och några planerade inköp. Den som har tänkt att skaffa katt kan läsa nedan om några av de saker man också bör eller bara kan tänka sig att köpa samtidigt.

Klösmöbler

För att skydda alla sina existerande möbler gäller det att ha minst en men gärna flera möbler som är designade för att katter ska kunna klösa på dem. Dessa kommer i alla möjliga storlekar och medan somliga bara ställs på golvet finns det även de man sätter fast på väggen.

Mat- och vattenskålar

Självfallet behöver man både skålar för mat och för vatten åt katten. Vad gäller just matskålar kan det vara bra att ha ett par olika att variera mellan. Medan en huskatt inte jagar för varje måltid kan det fortfarande vara tillräckligt med omväxling att ha olika matskålar och även olika matplatser för katten att äta på. Ställ också mat och vattenskålarna på olika platser och ingen av dem bör vara nära kattlådan. Och på tal om den.

Kattlådor

Även om man har en utomhuskatt som gärna går ut och utför sina behov kommer de fortfarande behöva gå på lådan emellanåt. Många rekommenderar att man har en låda mer än antalet katter hemma. För att katten ska vilja använda den måste man även se till att rengöra den regelbundet.

Sovplatser

Katter sover omkring dubbelt så mycket som sina ägare och gillar att sova på flera olika platser i hemmet. Många katter kan dock hitta en eller annan favoritplats. Medan de mest troligt kommer hitta gott om platser att sova på i den existerande inredningen kan det vara smart att även skaffa en eller två riktiga kattbäddar. Se gärna till att ha någon plats högt upp där de kan lägga sig och både sova och spana.

Leksaker

Katter behöver aktiveras för att må bra och det finns mängder av kattleksaker man kan köpa idag. Ibland kan dock en bit snöre eller en laserpekare fungera minst lika bra som många designade kattleksaker.

Kattprylar

Vill man sedan visa på andra sätt att man inte bara har en katt utan även håller den högt i sitt liv finns det annat smått och gott som lätt kan göra detta tydligt. Dessa är ju så klart mer för ägaren än för själva katten, men det är inget fel med det så länge man först skaffar det som katten behöver.