Vad behöver valpen?

Vi fortsätter på vårt djurtema på den här sajten. Vi har pratat om katter och hästar. Det är dags för hundvalpen att få sitt eget inlägg. Vi kommer att fokusera på vad ni behöver ha hemma när valpen anländer.Snart är det dags att bli hundägaren. Det är ett stort ansvar som pågår i de närmsta 15-20 åren. Vilka saker är essentiella när man ska hämta hem sin nya kompis?

En doft från det gamla hemmet

Valpen har vuxit upp med sin kull och runt sina föräldrar. Den ska nu vara ensam med en eller två stora främlingar. Den kommer så klart att vara orolig, kanske till och med ledsen. En vecka eller två innan ni hämtar valpen kan ni lämna en filt eller kudde hos uppfödaren. Han eller hon lägger filten eller kudden i kullens och tikens närhet så det drar åt sig dofterna. När ni hämtar valpen tar ni med den här ”snuttefilten” så valpen kan känna sig mer som hemma hos er. Det är ett sätt att skapa lite mer trygghet och göra övergången lite lättare.

Koppel

Valpen ska bli van med och lära sig att gå i koppel så tidigt som möjligt. Låt den först bli van med sitt nya hem och med er. Det gäller att valpen litar på er när ni börjar, annars kan det bli fel. Låt inte valpen dra i kopplet, det kommer att bli ett problem som är svårt att träna bort senare. Lek och busa med valpen innan ni går ut, då har den lite mindre energi. Så fort kopplet är sträckt, alltså att valpen börjar dra, så stannar du. Stå still tills valpen ger dig uppmärksamhet och ser ut att vänta på dig. Om du är konsekvent med detta förstår valpen till slut att det inte ger någonting att dra, då går allt bara långsammare.

Du behöver heller inte ha ett långt koppel. Två meter eller lite under räcker gott och väl och gör det lättare för dig att kontrollera valpen och senare, den vuxna hunden.

Alla papper

Se också till att alla papper är i sin ordning och att allting skrivs under och är klart när det är dags att hämta valpen. Valpen ska vara id-märkt innan du hämtar den och märkningen ska vara registrerad hos SKK, Svenska Kennelklubben. Det ska också finnas papper på att valpen har fått alla nödvändiga vaccinationer, första omgången sker runt 8 veckor och den andra vid 12 veckor. Du ska även få en blankett om ägarbytet och SKK:s egna köpeavtal som ska skrivas under av er båda. Se också till att få en lista från uppfödaren om vilket foder valpen har ätit och andra små detaljer om dess beteende som kan vara värt att veta.