Skaffa katt

Att skaffa en katt är en av höjdpunkterna i livet. Att skaffa katt för mig innebär samma känslor som att få barn. Att få hem en ny familjemedlem att älska och ta hand om men också att få ett stort ansvar över ett litet liv. Här kommer några av mina tips till dig som funderar att utöka familjen.

Tid

Sibirisk kattDet första man måste fråga sig själv är om man har den tiden en katt tar. Får man hem en kattunge krävs det att den får mycket tid och kärlek för att göra sig hemmastadd och trygg i sitt nya boende. Det krävs också att någon är hemma med katten, i alla fall till en början, så den inte lämnas ensam större delar av dagen. En katt är ett liv som kräver kärlek och omvårdnad.

Välja katt

Om du bestämt dig och känner att du har tiden som krävs måste ni i familjen bestämma vilken katt ni vill köpa, alltså vilken ras det ska vara på katten. En raskatt som jag har kostar mellan 7000 och 10 000 kronor medan en vanlig bondkatt kan köpas för ett par hundra kronor. Här behöver ni fundera över vad ni ska ha katten till. Ska den bli en råttjägare och hålla mössen borta från gården är bondkatten den perfekta rasen. Vill ni istället vara med på utställningar och kanske starta kennel i framtiden är det en raskatt ni ska satsa på.

Vad behövs innan

När ni hittat den katt ni önskar kan det vara bra att köpa in några saker till hemmet innan ni hämtar katten. Det första som bör införskaffas, som ni behöver när ni ska hämta katten, är en transportbur. Ett exempel; om du vill hitta många spännande lite annorlunda transportburar kan du kolla på Supercat.se, en näthandel som specialiserats sig just på katter och har ett brett sortiment av bra kvalité.Det andra som är bra att införskaffa är en kattoalett, eller kattlåda med tillhörande sand. Kommer katten att vara mestadels utomhus fungerar en enkel kattlåda perfekt medans det är bättre att satsa på en med huv och lucka om katten ska bo inomhus. Huven gör att  lukten minimeras markant vilket är att föredra för att undvika stark lukt inne.Foder är en sak om också behövs men som kan vara idé att vänta med tills ni hämtat katten och pratat med uppfödaren. Det kan nämligen vara bra att köpa samma foder som katten är van vid för att den ska tycka om och äta maten.

När katten är hemma

KattNär katten kommit hem är det några saker som behöver fixas innan ni kan landa och lära känna varandra på djupet. Först måste du ta en försäkring på katten, om något förutsett skulle hända. Man vet aldrig när olyckan är framme så en försäkring är en billig peng att betala jämfört med höga veterinärkostnader.Under de första dagarna gäller det att hålla lite avstånd från katten. Låt den komma till er istället, annars kan den känna sig stressad och intryckt om ni hela tiden lekar och lyfter upp honom eller henne. Det är vanligt att kattungen hittar något att gömma sig bakom. Ignorera kattungen tills den kommer fram självmant. Efter några dagarna kommer den ha vant sig vid sin nya omgivning och ni kan börja träna katten (om ni vill). En kattunge är full av energi, så var beredd att komma hem direkt efter jobbet och leka med den tills kattungen tröttnar. Det ska också nämnas att katter inte får lämnas ensamma, precis som med hundar. De behöver långvarig kontakt med människor åtminstone två gånger om dagen, mindre än det är förbjudet enligt svensk lag.

Veterinären

Det andra som måste göras är att besöka veterinären för vaccination om ID-märkning. Märkningen är det enda skyddet katten har om den springer vilse. En katt utan märkning kan få en ny familj eftersom den riktiga ägaren aldrig hittar katten. Det finns också en risk att den klassas som en vildkatt och avlivas.Vaccination är en annan viktig sak. En av de viktigare vaccinationen är mot kattpest. Sjukdomen smittar via avföring och ger katten feber och våldsam diarré. Har katten inget skydd mot sjukdomen är chansen liten att den överlever. Man borde också kastrera katten innan den blir könsmogen. Det är hemskare att behöva avliva kattungar ingen vill ha än att kastrera sig katt. Kastrering gör också att katten inte känner lika stort behov av att ha ett stort revir vilket gör att den håller sig närmare hemmaplan.När allt ovanstående gåtts igenom börjar ert nya liv, med er nya familjemedlem. Lycka till!